Ritmes de clàssica

Articles i discos comentats al portal ritmes.cat

31.7.06

Complete Piano Trios

El Trio Wanderer grava la integral dels Trios per a violí, violoncel i piano de Brahms.

A la música de cambra de Johannes Brahms, hi trobem algunes de les pàgines més inspirades d'aquest compositor. En la majoria de casos són obres reflexives i profundes que fugen de l'efecte fàcil. El Trio Wanderer ofereix en aquest doble compacte versions intenses dels tres Trios per a violí, violoncel i piano que va compondre el compositor alemany. Tot i no ser la música més enregistrada de Brahms, són obres importants dins del seu catàleg. El primer dels trios, per exemple, va ser la primera obra de cambra que va escriure un Brahms de 21 anyets. Aquest i el tercer són probablement els trios més destacats del compositor.

La qualitat de l'enregistrament cal buscar-la tant en la interpretació com amb l'aspecte sonor. Música de cambra de qualitat, doncs, en molt bones mans.

[+info]

22.7.06

Chamber Orchestra of Europe 25th Anniversary

L'Orquestra de Cambra d'Europa, fundada el 1980 -a partir d'una idea original de Herbert von Karajan- en el si del Festival d'Agost de Salzburg, ha arribat al seu 25è aniversari.

Cal destacar, per damunt de la resta, la feina de dos directors que han fet d'aquesta orquestra una de les més importants -d'aquest format i característiques- a nivell mundial: Claudio Abbado i Nikolaus Harnoncourt. Ha estat, però, aquest últim qui més ha enregistrat amb aquest conjunt i és ell el protagonista d'aquesta caixeta de tres CD. Els dos primers discos inclouen les quatre últimes simfonies de Mozart, i l'últim disc recull una selecció de gairebé 80 minuts d'algunes de les millors gravacions fetes per l'orquestra europea, bàsicament centrades en compositors romàntics i clàssics.

Un aniversari que mereix ser tingut en compte i unes versions, tant de Mozart com de la resta, que cal situar entre les millors versions d'aquesta música.

[+info]

13.7.06

Californian Concert

Els compositors representats en aquest CD són, d'una banda, aquells músics europeus que van haver de marxar per culpa de la guerra i, de l'altra, els seus contemporanis dels Estats Units. La barreja, heterogènia, inclou noms tan coneguts com els de Stravinski, Rakhmaninov o Schönberg, si parlem del costat europeu.

Entre les "perles" d'aquest recull hi trobem el tema de La llista de Schindler, una versió de Smile de Charles Chaplin o 4'33'' de John Cage. Precisament aquesta és la peça que tanca el CD. Una obra inclosa al llibre Guinness dels rècords com la partitura amb menys notes (cap ni una!), on la pianista alemanya canvia la sala de concerts per una mena d'auditori a l'aire lliure, amb cants d'ocells i avió inclosos. En definitiva, una passejada per la música de piano del segle XX i les diferents tendències que autors americans i europeus van donar i van rebre.

[+info]

2.7.06

Deutsche Messe

Recull de música, religiosa majoritàriament cantada en alemany, dels Mozart i del germà petit de F. J. Haydn.

Heus ací un CD de música religiosa poc coneguda de tres dels grans compositors del classicisme vienès. D'una banda, obrint el disc, un recull de sis peces breus poc freqüents de W. A. Mozart, exceptuant segurament el motet Sancta Maria, mater Dei. A continuació hi trobem onze petites peces -la de més durada no arriba als cinc minuts- del germà petit de Franz Joseph Haydn i gran amic de Mozart, Michael Haydn. La meitat d'aquest grup de peces diverses no s'havien enregistrat fins ara en disc compacte. El mateix passa amb la Missa Brevis de Leopold, el pare de Mozart. Una obra que, com era costum a l'època, inclou només Kyrie i Gloria i que no arriba als 7 minuts. El disc es tanca amb la no gaire prodigada Missa Alemanya novament del petit dels Haydn. En definitiva són petites obres religioses d'alguns dels millors músics austríacs del segle XVIII.

[+info]