Ritmes de clàssica

Articles i discos comentats al portal ritmes.cat

25.3.06

Salzburger Festspiele 2004. E. W. Korngold

Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) és conegut especialment com a compositor de bandes sonores. El seu catàleg, però, és extens i inclou nombroses obres de format clàssic. Potser una de les més destacades sigui l'inspirat Concert per a violí i orquestra, una partitura plena de boniques melodies allunyades de les tendències més avantguardistes que envoltaven la composició clàssica l'any 1947, que és quan el violinista Jasha Heifetz va estrenar aquest concert.

[+info]

24.3.06

Xavier Gols a l'abast!

La integral de l'obra per a veu i piano del compositor tarragoní mort prematurament, disponible a internet.

La Xarxa Ciutadana Tinet, depenent de la Diputació de Tarragona, ha engegat un projecte per recuperar la memòria d'alguns personatges de les comarques tarragonines. El primer ha estat un músic tarragoní, Xavier Gols (1902-1938), un interessant compositor i pianista mort malauradament de forma prematura.

D'aquest compositor, a Tinet, ara no només s'hi pot trobar la seva biografia sinó -això és potser el més novedós- un CD amb la integral de la seva obra per a cant i piano.

[+info]

20.3.06

Itzhak Perlman torna a Barcelona

Itzhak Perlman (Tel Aviv, 1945), un dels més grans virtuosos del violí d'aquestes últimes dècades, actuarà el 19 de març al Palau de la Música Catalana en un concert benèfic, al costat del pianista Bruno Canino, a favor de les persones amb discapacitat. El de Barcelona serà l'únic concert que el músic oferirà a l'Estat després de vuit anys d'absència. Perlman, que va passar una poliomielitis de petit que va provocar-li immobilitat a les cames, sempre ha estat molt implicat en les més diverses causes socials. El concert del Palau es titula La música no fa diferències i apadrina la integració de les persones amb discapacitat. L'organització és a càrrec de Barcelona Ad Libitum i té el suport del Real Patronato sobre Discapacidad i la col·laboració de Copcisa, la Mútua Intercomarcal i l'Institut de Cultura de Barcelona.

[+info]

19.3.06

Tango in Blue

L'última vegada que José Serebrier i l'OBC van gravar conjuntament, l'orquestra catalana va guanyar un Grammy Llatí. Va ser l'any 2004 i el premi se'l van endur pel disc Carmen Symphony. Ara apareix aquest Tango in Blue, pocs mesos després de Rhapsody in Blue, el disc amb música de Gershwin que l'OBC ha gravat al costat de Michel Camilo. No hi ha dubte que si una cosa ha guanyat l'orquestra aquests últims anys ha estat una més gran presència al mercat discogràfic. Ho ha fet, a més, amb segells de prestigi dins del món del clàssic: Decca, Telarc, Harmonia Mundi i el suec BIS al que pertanyen els dos últims enregistraments que l'OBC ha fet amb Serebrier. Tot i que el disc es va gravar el juliol del 2003 no ha estat fins ara que s'ha presentat al nostre país.

[+info]

11.3.06

Prokofiev-Txaikovski-Rakhmàninov

Martha Argerich o Roby Lakatos acompanyen la jove pianista Polina Leschenko en aquest recull d'obres russes.

Encara que al títol hi surten tres compositors, el veritable protagonista d'aquest CD és Sergei Prokofiev. Txaikovski i Rakhmàninov apareixen a la part final per posar juntes una peça de cadascun d'aquests tres compositors que destaca per la seva melodia.

Un interessant recorregut per la música de Prokofiev i pels seus contrastos de moments melòdics i rítmics que constitueixen una part essencial de la seva manera de fer música.

[+info]

5.3.06

Troben una partitura inèdita de Britten

Segons ha informat el diari anglès The Guardian, s'ha descobert una partitura del compositor anglès Benjamin Britten després d'estar perduda 69 anys. Aquesta peça és una cançó sobre el text del poeta anglès Wystan Hugh Auden titulat Roman Wall Blues (El blues de la muralla romana) i explica la història d'un legionari cansat de la seva feina a la frontera nord de l'imperi Romà. La música va ser emesa per ràdio l'any 1937. La partitura d'aquesta cançó de Britten va aparèixer a la casa de Philip Pendrel-Smith, un antic empleat del Banc d'Anglaterra, de 99 anys.

[+info]

4.3.06

Franz Schubert Geistliche Musik

Tot i viure només 31 anys, Franz Schubert va deixar moltíssimes obres dels gèneres més diversos. Destaquen per damunt de tot les seves més de 600 cançons (lieder). Al costat d'això hi trobem les simfonies, les sonates per a piano, els quartets de cordes i altres peces cambrístiques. Si ens fixem en la música religiosa hauríem de parlar sobretot les seves misses i el conegudíssim Ave Maria. Hi ha però altres obres sacres que han quedat en un segon terme però que tenen molts punts d'interès. És el cas de diversos Salve Regina i Ofertoris, l'Stabat Mater, el Magnificat o el Tantum ergo recollits en aquest CD del segell Capriccio. Una selecció d'una dotzena d'obres per a formacions i solistes diversos que ens ofereixen una mostra prou àmplia de les maneres compositives d'aquest músic quan tenia davant un text religiós.

[+info]