Ritmes de clàssica

Articles i discos comentats al portal ritmes.cat

29.1.06

Recuperant Xostakòvitx

Dos interessants DVD ens acosten a la figura d'un dels més grans compositors del segle XX.

Coincidint amb el centenari del naixement de Dmitri Xostakòvitx (1906-1975), acaben d'editar-se dos DVD que ens aproximen a la vida i obra d'aquest compositor rus. D'una banda, Shostakovich against Stalin. The War Symphonies (Xostakòvitx contra Stalin. Les simfonies de la guerra) i, de l'altra, Sonata for Viola (Sonata per a viola).

[+info]

28.1.06

Radamisto

Nova gravació de la primera òpera que Händel va estrenar en el seu nou rol d'empresari operístic.

Georg Friedrich Händel pren la direcció de la Royal Academy of Music de Londres l'any 1720 per fer-hi òpera italiana, per iniciar a partir d'aleshores una nova etapa en la seva vida, com a empresari operístic. És un moment d'il·lusió i entusiasme en la vida artística de Händel que es trasllada a la seva música. Tot i això, se les ha de veure amb els castrats i les prima donne més famosos i influents del moment. Aquests conflictes musicovocals no afecten la seva feina, ja que compon amb tanta rapidesa com qualitat. Ens trobem, sens dubte, en la dècada operística més important de Händel. Després d'aquest Radamisto vindran títols com Ottone, Juli Cèsar, Tamerlano o Rodelinda.

[+info]

21.1.06

Music for the Theatre. Vol. 2

El director anglès Christopher Hogwood segueix passejant-se per músiques cambrístiques del segle XX. Aquesta vegada ho fa amb la música de dos dels compositors nord-americans més interessants del segle XX: Aaron Copland i Samuel Barber.

El disc s'obre amb una de les partitures més populars de la música clàssica nord-americana, el ballet Appalachian Spring (1944), que aquí s'ofereix en la seva versió original per a petita orquestra de tretze instruments. Posteriorment, aquesta versió cambrística es transformaria en una suite per a gran orquestra que és la que avui dia més es coneix. La versió recollida en aquest CD accentua molt més els detalls i les sonoritats característiques de cada instrument molt més que la suite orquestral.

[+info]

20.1.06

Pianistes d'arreu a Barcelona

Sis recitals de pianistes vinguts d'Europa i Àsia conformen el cicle Hammerklavier 2006 de l'Ateneu Barcelonès.

Hammerklavier 2006 es farà del 21 de gener al 25 de febrer, tots els dissabtes a les 19.00, a l'Ateneu Barcelonès (Canuda, 6). El cicle està dedicat íntegrament al piano i vol ésser un referent per a poder tenir una visió de les diferents escoles pianístiques, del vast repertori d'aquest instrument i de les diverses personalitats artístiques existents a través dels intèrprets que hi prenen part. Cal destacar que els participants són pianistes d'alt nivell vinguts de França, Itàlia, Alemanya, Anglaterra, Singapur-Filipines i Sèrbia.

[+info]

16.1.06

La memòria de Piazzolla

Fa uns dies vam poder parlar telefònicament amb Diana Piazzolla -la filla del compositor argentí Astor Piazzolla- ho fèiem a propòsit de la reedició de la novel·la biogràfica Astor -amb l'Editorial Corregidor d'Argentina-, sobre la vida del seu pare. La primera edició del llibre s'havia publicat el 1986. Amb aquesta excusa vam voler saber de primera mà més coses de la persona que va revolucionar el tango a mitjans del segle XX. L'entrevista s'ha emès fa ben poc per Catalunya Música i aquí en teniu la transcripció de com va anar tot plegat.

[+info]

13.1.06

Piano Trios vol. 1 i 2

El Trio italià Voces Intimae, amb instruments originals i criteris històrics, acaba d'editar en dos compactes la integral de la música per a piano, violí i violoncel de Johann Nepomuk Hummel, compositor d'origen eslovac. Són 7 trios, obres de gran bellesa i qualitat que no tenen res a envejar a altres peces de les mateixes característiques de compositors actualment molt més populars.

[+info]

10.1.06

La ràdio intensament clàssica

Catalunya Música reorienta la seva filosofia i es converteix en una emissora únicament de música clàssica.

Aquest dilluns s'ha presentat la nova i renovada programació de Catalunya Música, emissora del grup de Catalunya Ràdio. El més destacable és sens dubte un canvi d'orientació en la filosofia general donant més protagonisme a la música i menys a la paraula. D'aquesta manera s'ha simplificat molt la graella, deixant els espais destinats a un públic més específic per a la franja de les onze de la nit i d'algun moment del cap de setmana. La resta de la programació serà bàsicament de selecció musical.

[+info]

8.1.06

From Byrd to The Beatles

Els King's Singers segueixen fent de les seves. Ara ens arriba un DVD amb un dels seus concerts -al Cadogan Hall de Londres-. En una hora i mitja ens proposen un recorregut estructurat en tres parts. Una primera amb obres d'autors del Renaixement (Byrd, Lassus, Gesualdo, Monteverdi), seguidament obres clàssiques posteriors dels segles XIX i XX (Kodály, Kreek, Reger), per acabar amb transcripcions de temes de la música moderna (Beatles, Ellington, Mercury o Joel). Destaquen també el que deurien ser els bisos d'aquell dia: una divertidíssima transcripció de l'obertura d'El Barber de Sevilla de Rossini i Danny Boy, cançó tradicional irlandesa.

[+info]